Le Clou
Direct vanuit Le Clou kunt U de meest prachtige wandelingen beginnen die direct vanuit bij de voordeur starten. Eenmaal bezocht wordt iedere wandelaar, fietser, ATB’r verliefd op de Cantal. Een nog authentiek paradijs.
Wandel of fiets en geniet van de meer dan 1000 km aangelegde paden of loop een deel van het Pelgrimspad (o.a. de GR400) van de heilige Jacobus naar Compostella.

Ook met de auto kunt U geweldige uitstapjes maken. Maak bijvoorbeeld een tocht over de
”Route de Fromage” en bezoek prachtige dorpjes als Salers of 1 van de vele kastelen in de omgeving.

In de winter kun je er alpine skiën bij Le Lioran (www.lelioran.com)  en langlaufen en wandelen met sneeuwschoenen. Sneeuwwandelen direct vanuit Le Clou is een unieke ervaring. Met wat geluk ziet U herten, moeflons of zelfs een vos uw weg kruisen.

De volgende activiteiten zijn mogelijk in de nabije omgeving (max. 30 minuten per auto).
Klimmen, skiën, langlaufen, wandelen, mountainbiken, paardrijden, watersport, (zweef)vliegen, tennis.

Iets verder weg maar binnen 1 uur rijden zijn ook de meest prachtige golfbanen !

En na een inspannende dag of na een dag met geweldige indrukken keert U terug in de oase van rust bij
Le Clou. Napratend met uw gezelschap geniet U van het unieke en prachtige uitzicht.

Parc des Volcans
De berggebieden van de Franse Auvergne, in het centraal massief zijn ontstaan door vele vulkanische uitbarstingen, voortdurende erosies en gletsjers in de ijstijden. Een van de vier departementen van de provincie Auvergne is de Cantal, waar de overblijfselen nog zichtbaar zijn van een miljoenen jaren oude vulkaan met als hoogste toppen de Plomb Du Cantal (1.855 m ) en de Puy Mary (1.787 m). Rond het centrum van deze vulkaan zijn stergewijs lieflijke valleien ontstaan, met bergstroompjes, watervallen en rijk met bloemen bezaaide weiden. Op talloze plaatsen borrelt zuiver water op uit eeuwenoude bronnen.  Ter bescherming van deze indrukwekkende natuur, is het Parc Naturel Regional des Volcans  d’Auvergne opgericht. Het natuur park heeft een oppervlakte van 348.000 ha en telt niet meer dan 90.000 inwoners. De flora is rijk aan ruim 2000 verschillende plantensoorten en de fauna is gevarieerd met herten, reeën, moeflons, gemzen, wilde zwijnen, marmotten en vossen. In de lucht dwingen de roofvogels zoals de buizerd, valk, arend rode en zwarte wouw veel bewondering af. Op de vruchtbare bodem van de valleien en op de bergen grazen de bruine Salers koeien. Van de melk van deze koeien bereiden de boeren de smakelijke, wel 40 kg wegende Cantal kazen.

Auvergne, het land van de vulkanen
Het vulkaan gebied in de Auvergne is tot ‘schijnbare’ rust gekomen. De laatste uitbarsting dateert van ongeveer 700 jaar geleden. Ten noorden van Clermont-Ferrand is het Lac Pavin zonder twijfel de jongste vulkaan van Frankrijk. Over een afstand van zuid naar noord in het Centraal Massief liggen als een ketting tientallen kegels, kratermeren, domes, puys en dykes. De overblijfselen van een vulkanische periode die miljoenen jaren heeft geduurd.

Omhoog


De geboorte van het Central Massif
Opgestuwd door de naar elkaar toeschuivende aardplaten ontstond 400-300 miljoen jaren geleden in dit deel van Europa een bergmassief met afmetingen zoals die van de Alpen en het Himalaya. Dit massief verdween weer door erosie en het opnieuw uitrekken van de aardkorst. Ervoor in de plaats kwam 200 miljoen jaar geleden de zee.
De aarde bleef in beweging en deed 60 miljoen jaar geleden het Cental Massif ontstaan, het gebied tussen de Middellandse zee en Midden Frankrijk. Door het opdrukken van de Alpen en door de dunner wordende aardkorst klinken de bekkens in en verschijnen de kristalplateau's boven zeeniveau.
Vanaf 60 miljoen jaar tot 7.000 jaar geleden zijn er hevige vulkanische uitbarstingen in het gebied van de Languedoc, het massief van de Cantal, de Velay, de Cézallier, de Mont-Dore, Le Puy en de Aubrac.
Vanaf 100.000 jaar voor onze jaartelling vormen ijsperioden en de invloeden van regen, zon, wind en de rivieren het landschap zoals wij dat nu kunnen ervaren.
Het is niet rustig geworden onder het Central Massif. De vele natuurbronnen met warm water en de thermaalbaden met mineralen en koolzuur blijven in dit gebied vermaard. Seismologisch onderzoek wijst uit dat het binnenste van de aarde hier nog steeds actief is. Ten opzichte van de omringende landstreken is de aardkorst kilometers dunner.

De Monts du Cantal is de grootste vulkaan van Europa geweest. Met een grootste doorsnede van 70 km beslaat deze 'strato vulkaan' een gebied van ruim 2.700 km2. Zelfs in Australië zijn deeltjes gevonden die hier uitgespuwd zijn. Tot ca 3.000 meter hoogte reikten eertijds de kraterwanden. De toppen van de Plomb du Cantal 1.855 m en de Puy Mary 1.783 m zijn ervan overgebleven.
In het 'Parc Naturel Régional des Volcans d'Auvergne' zijn vele soorten indrukken op te doen van de vulkanische activiteit.

Spectaculair om te zien zijn zonder meer de 'gave' cirkelvormige kraters, al of niet gevuld met water.
Om dichter bij huis ('Le Clou') te blijven zijn in de Monts du
Cantal veel voorbeelden te geven hoe de aarde hier zijn geheimen heeft prijs gegeven.
Belangrijk onderscheid bij vulkanische activiteit is het wel of niet vrijkomen van gassen uit het binnenste van de aarde. Dit kan meestal afgeleid worden van de vorm en samenstelling van gesteenten in de nabijheid van een uitbarsting en/of uitstroming. Bij het vrijkomen van gassen ontstaan vaak vervormingen van kegels of kraters waardoor het landschap er heel anders uitziet.
Na de grote klap van de Cantal-vulkaan zijn in en bij de bestaande krater nog vele uitbarstingen en uitstromingen geweest.
De hoogst overgebleven bergtop, de Plomb du Cantal 1.855 m, bestaat ca 3 miljoen jaar en is een gestold lavameer dat o.m. door erosie in de ijstijden ontdaan is van de vulkanische 'slakken'. De Strombolie vulkaan in Italie bestaat ook uit een kraterwand van dit los vulkanisch gesteente, bij de Plomb du Cantal is het op de hogere delen verdwenen.
De Puy Mary 1.783 m is een dôme (koepel) van het type Péléen (pélée = kaal, naakt, woest). Gevormd door opgestuwd lava, al meer dan 7 miljoen jaar geleden, is deze top gedurende de ijstijden ingepakt geweest. De hol uitgesleten keteldalen rondom de Puy Mary laten de invloeden daarop zien.
Bij erupties stroomt lava naar lager gelegen gedeelten. In de Vallei van Lasmolinerie is bij de Cascade de Fallitoux te zien hoe de lavastroom gestopt is. Door de afkoeling zijn prismatisch gevormde stenen zuilen, 'orgues' genoemd, ontstaan. Dit basalt gesteente wordt o.m. vanwege de vorm gebruikt voor het aanleggen van waterkeringen in dijken.
Vele boerderijen en huizen in de Cantal hebben nog een dakbedekking van lauzes. Deze stenen leien komen van het 'puin' van onder meer de Puy Griou 1.695 m. Deze kegelberg, het geografisch centrum van de grote vulkaan, bestaat uit een granietachtige gesteente, dat in dunne platen gekloofd kan worden. De Puy Griou bestaat al 6,5 miljoen jaren en is ontstaan door een uitstroming van lava via een 'schoorsteen' met het binnenste van de aarde.
Aan de zijkanten van het weggetje naar 'Le Clou' zijn enkele bergwanden met verschillend gesteenten te ontdekken. 'Het leven van de berg' is in diverse stadia afleesbaar. Bros lava van een lavarivier, het puin van een uitbarsting dat honderden meters ver weg is uitgestoten of het puin dat door gletsjers is meegenomen.

Omhoog


 

 

 

 

 

 

 1a2a3a4a5a7a6a8a9a10a11a